Ventricina

Histrorie

O historii tohoto pikantního salámu toho můžete slyšet v každém regionu mnoho, ale pravda je jen to, že pravá ventricina pochází z Abruzza, nebo Molise, ale kdy a kdo první vyrobil tuto pochoutku se už asi nikdy nikdo nedozví.

Výroba

Ventricina je vyrobena z vepřového masa s přídavkem vepřového sádla, ve výši přibližně 50 až 60% hmotnosti konečného produktu. Maso a tuk jsou jemně mletá společně s různými kořeními. Nejčastěji mezi ně patří česnek, sůl, mletý černý a bílý pepř, papriky, pomerančová kůra, rozmarýn a semena fenyklu.

Charakreristika

Ventricina je typickým produktem z italských regionů Abruzzo a Molise. Charakteristické pro Ventricinu je hrubě namleté libové maso z vepřové kýty a panenky společně s velkými kusy slaniny. V řezu na plátky jsou velmi dobře vidět odlišné suché a mastné části. Tato uzenina má výraznou a mírně pikantní chuť, kterou způsobují přidané červené feferonky a semena fenyklu. Stejně jako ostatní produkty Levoni, neobsahuje lepek ani laktózu.

Využití

Využití nalezl tento pikantní salám jak v teplé tak ve studené kuchyni.