Taleggio

Histrorie

Čtverhraný sýr s pozoruhodnou kvasnicovou chutí pochází z venkovské části Lombardie. Jeho jméno pochází z oblasti, kde byl poprvé produkován Val Taleggio v Bergamo. Původně pouze alpský sýr, datovaný od jedenáctého století, jehož produkce se nyní rozmohla po celém údolí.

Výroba

Sýr se produkuje z kravského pasterisovaného, plnotučného mléka a uzrává v ¨casere¨ přirozených horských jeskyních ve Valsassina, kde je vlhko a teplota se pohybuje mezi 3-8°C, tak jako třeba sýr Roquefort.

Charakreristika

Sýr má 48% tuku a jeho kůrka je měkká, přirozená, růžovo nahnědlé barvy s často nepravidelnými skvrnami našedlé plísně. Uvnitř je sýr měkký, slámové barvy, trochu lepkavý, nitkovitý, u středu, pevnější a zrnitý. Má unikátní kořeněnou vůni, která se u uzrálého sýru může přeměnit v pronikavou. Chuť má delikátní a jemnou, trošku nakyslou a štiplavou.

Využití

Taleggio sýr se výborně hodí nejenom na sýrovou mísu, ale také na vaření. Když se nakrájí na plátky a položí na pokrm, rozpustí se v chutný krém. Hodí se k lehkým, červeným vínům.