Pecorino Romano

Histrorie

Výroba sýra je známa přes 2000 let, kdy ji popsali Varro a Plinius starší.

Výroba

Romano se vyrábí z plnotučného ovčího mléka a doba zrání je minimálně 5 měsíců.

Charakreristika

Je typický tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka. Název Pecorino vychází z italského slova pecora, které znamená ovce, a je chráněn v EU. Doba zrání pro sýr Pecorino Romano s označením DOP je minimálně 5 měsíců V průběhu zrání se pravidelně ručně solí. Pecorino s delším zráním mají vytvořenou kůrku sýrově žluté barvy o různé tloušťce v závislosti na délce zrání. Chuť sýru je slaná, výrazně pikantní

Využití

Pravé špagety Alio-Olio jsou jedině s pecorinem. Často se však nahrazuje podstatně levnějším parmezánem. V Carlu si užijete Alio-olio s Pecorinem. A tak je pro vás připravujeme i my. Ideální kombinace je nastrouhání jako přísada do jídel – hlavně na těstoviny a nebo rizoto.