Pasta Fillo

Histrorie

Je původem z Řecka, kde se mu říká "phyllo" a kam přišlo z turecké kuchyně. Řekové ho používají na mnoho způsobů. Dnes se využívá v mnoha dalších kuchyních světa.

Výroba

Výroba je naprosto stejná jako u listového těsta. Vyrábí se z prosáté mouky, olivového oleje, vlažné vody, soli a škrobu.

Charakreristika

Ve světě se dnes prodává v obchodech v balíčcích jako polotovar, stejně jako u nás např. těsto listové. Proti těstu lístovému však má však menší kalorickou hodnotu, protože se místo spousty másla obsahuje pouze malé množství rostlinného oleje. Tence vytažené těsto filo je nakrájeno na čtverce a pak plněno rozličnými náplněmi - sladkými i slanými.

Využití

Těsto je vhodné pro přípravu předkrmů hlavních jídel, nebo dezertů. Těsto může být nařezáno na větší tenké pláty, které jsou na sebe skládány nebo jsou smotány do malých balíčků a rolek. Tyto plněné masitými, rybími nebo zeleninovými náplněmi jsou často usmažené v horkém omastku. Je to ideální jídlo do ruky. Výborně se hodí jak k teplým, tak ke studeným pokrmům. Podávají se s vhodnou pikantní dip-omáčkou. Těsto může být také stočenou s nádivkou do jedné velké rolky (závinu) nebo naskládáno v pekáčku na sebe a tak upečeno. Před pečením je každý plát pomazán máslem nebo olejem. Nádivka může zahrnovat ovoce, oříšky a med, ale také maso nebo sýry a špenát.