Olivový olej Extra Virgin

Histrorie

Léčivé účinky olivového oleje uznával již Starý zákon, který radil mimo jiné jím očišťovat malomocné. Také Hippokrates jej doporučoval na léčení vředů. Pragmatičtí Angličané také znali jeho léčivou sílu a vždy prodávali olivový olej v lékárnách.

Výroba

Sklizeň oliv probíhá již více než 2000 let stejným způsobem. Při výrobě kvalitního extra panenského olivového oleje se olivy nijak nečešou, ale plody se nechají spadnout ze stromu do připravené plachty, odkud se ručně sbírají. Čím dříve se olivy vylisují po sklizni, tím lépe. Jedině časné vylisování zajistí uchování vysokých obsahů všech vitamínů a dalších zdraví prospěšných chemických substancí.
Extra panenský olivový olej musí být získaný pouze mechanickým lisováním za studena. Jedná se o přírodní šťávu, bez jakýchkoliv úprav, kterou lze s trochou nadsázky přirovnat k čerstvému fresh džusu.

Charakreristika

Patří mezi panenské jedlé rostlinné oleje. Získává se mechanickým lisováním za studena z plodů olivovníku evropského

Využití

Olivový olej patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Má celou řadu blahodárných a léčivých účinků na lidský organismus. Od účinné prevence proti rakovině, přes podporu metabolismu cukrů a tuků, až po ošetření popraskané kůže a jizev. Olivový olej je také mimo jiné součástí redukčních diet a jednou z jeho nejznámějších předností je snižování hladiny cholesterolu v krvi.