Mozzarella Fior di latte

Histrorie

Traduje se, že první mozzarella vznikla při nehodě v továrně na sýry v největším městě jižní Itálie v Neapoli. Sýrový tvaroh tehdy nešťastnou náhodou spadl do kotle s vroucí vodou, čímž se zastavily rozkladné procesy a vznikl dosud neznámý sýr. Je známo, že mnoho světově proslulých sýrů vzniklo naprostou náhodou, a proto můžeme uvěřit i této legendě.

Výroba

Mozzarella má tvar oválu a uskladňuje se v miskách nebo pevně uzavřených obalech obsahujících syrovátku. Má sněhobílou barvu a velmi tenkou lesklou kůru. Struktura mladého sýra je poměrně pružná a poddajná, dá se celkem lehce krájet. Jak sýr zraje, stává se měkčím a zintenzivňuje se jeho chuť.
Název souvisí se slovem mozzare – odříznout, protože je formován nožem.

Charakreristika

Mozzarella fior di latte a je vyráběna z pasterizovaného kravského mléka. Je to měkký bílý sýr, téměř bez chuti, který se jmenuje Mozzarella jen díky podobnému vzhledu a konsistenci s Mozzarellou buvolí.

Využití

Stejně jako bufala, používá se fior di latte zejména při přípravě velmi kvalitní pizzy narodíl od levných velkých bloků.