Mozzarella di Bufala

Histrorie

Je měkký sýr z italské Kampánie. První výroba mozzarelly probíhala z mléka vodních bizonů. Protože ještě nebylo mléko pasterizované a v té době neexistovalo účinné chlazení, podléhaly sýry okamžitému kažení. V podstatě se začaly kazit ihned poté, co byly vyrobeny. Díky tomuto faktu neochutnal tento sýr nikdo, kdo bydlel za hranicemi města. Ještě před několika desítkami let se mozzarella vyráběla pouze v okolí Neapole, a to hlavně z buvolího mléka a jedla se jen čerstvá.

Výroba

Název souvisí se slovem mozzare – odříznout, protože je formován nožem. Mozzarella je sýr vyrobený z takzvaného točeného tvarohu. Aby se mléko srazilo, přidává se do něj iniciační kultura a syřidlo. Tvaroh se nakrájí na velmi malé kousky a nechá se usadit. Potom se vytáhne ze syrovátky a míchá se ve vařící vodě, dokud se z něho nevytvoří hladká a lesklá masa. Z ní se odkrajují malé kousky, formují se do oválů a namáčejí do slaného roztoku. Originální mozzarela se vyrábí z buvolího mléka. V obchodech je dnes k dostání "Mozzarella di Bufalla Campana" D.O.C z buvolího mléka.

Charakreristika

Má sněhobílou barvu a velmi tenkou lesklou kůru. Struktura mladého sýra je poměrně pružná a poddajná, dá se celkem lehce krájet. Jak sýr zraje, stává se měkčím a zintenzivňuje se jeho chuť.

Využití

Mozzarella se nejčastěji přidává na pizzu, těstoviny, maso, do salátů, ale i jinam. Nejznámějším předkrmem je salát Caprese. Tento typicky letní salát je jedním z nejsnadnějších salátů, jaké může italská kuchyně nabídnout. Na talíř se střídavě pokládají plátky rajčat a mozzarelly, dále se posype lístečky čerstvě utržené bazalky, osolí a opepří a bezprostředně před podáváním se vše zalije panenským olivovým olejem.