Mascarpone

Histrorie

O historii mascarpone se nevedou žádné spory, nepřetahují se o něj tři národy se zárukou, že tenhle sýr je jejich a zaručeně původní. Jedině snad název by mohl pocházet od jména rodu Maschrpů v Pavii, ale ani na tom nikdo netrvá.
Mascarpone se přesto od ostatních sýrů odlišuje jednou podstatnou vlastností – na jeho výrobu se totiž nepoužívá syřidlo živočišného původu. Samotným výrobním postupem se spíš podobá jogurtu než tvrdému sýru.

Výroba

Mascarpone se dá běžně koupit v obchodě, jeho příprava však není složitá - ohřejeme 1 litr smetany na přibližně 90 °C, přidáme 5 ml kyseliny citrónové nebo odpovídající množství citrónové šťávy a směs pomalu promícháváme cca 10 minut, dokud se smetana nesrazí. Směs necháme odkapat v utěrce. Prodává se nezralý.

Charakreristika

Je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné bez odstraňovaní syrovátky. Pochází z Lombardie (slovo Mascherpa označovalo v tamějším dialektu sýr ricotta), dnes se však vyrábí po celé Itálii. Mascarpone se používá jako přísada do dezertů (např. tiramisu) a dortů.

Využití

Nejčastější využití má tento sýr při výrobě dezertů, ale své uplatnění nachází i při přípravě pizz a těstovin.