Grana Padano

Histrorie

Původně produkován v údolí pod různými lokálními jmény, dnes je Grana Padano zásadně z oblastí Veneto, Trentino, Piedmont, nebo Lombardy. Jako druh krmiva krav je povoleno použití jiného, než trávy a sena, což však neznamená, že by grana padano byl méně hodnotný sýr než Parmigiano.

Výroba

Základem pro jeho výrobu je syrové kravské mléko s obsahem tuku v sušině minimálně 30% a doba zrání je 1 – 4 roky.

Charakreristika

Je italský tvrdý sýr vyrobený z kravského mléka z dvojího dojení, který zraje 1–4 roky.

Využití

Hodí se jak k červenému, tak k bílému vínu. Grana Padano je sýr, který mnozí z nás znají jednoduše pod názvem Parmazán. Tyto sýry jsou zásadní přísadou v italské kuchyni, pasta fresca se bez posypání parmazánem či granou neobejdou.Je to ta tečka avšak zásadní, která nesmí chybět.A kulinářským zážitkem jsou plátečky parmazánu s dobrým itaslkým vínem. Jeho chuť je vyvážená, ne příliš slaná, ale ani ne příliš jemná, trochu pikantní, čerstvá, ovocná, nasládlá s náznakem ořechů a ananasu. Sýr Grana Padano má hladkou velice tvrdou kůrku. Používá se do předkrmů, na těstoviny, zeleninové saláty, na steaky. Je vhodný k červenému i bílému vínu. Dá se dobře zamražovat.