Artyčok

Histrorie

Artyčok je jeden z mála druhů zeleniny, které se mohou pochlubit neobyčejnou historií. Tato osobitá zelenina pochází z oblasti Malé Asie, odkud se dále šířila především do Středomoří. První zmínky o existenci artyčoku poházejí už ze starověkého Egypta, kde byly vyobrazovány na zdech chrámů. Odtud se nejspíše rozšířily dále do Řecka a Říma, kde se staly oblíbenou součástí jídelníčku.

Výroba

Půda určená pro artyčoky musí být bohatá na živiny, hluboko propracovaná a dostatečně vlhká. V druhé polovině května vysazujeme dostatečně silné a otužilé rostlinky do volné půdy na vzdálenost 1 × 1 m.

Charakreristika

Artyčok je velmi unikátní delikatesa plná vitamínů, ale u nás bohužel často opomíjená. Část, kterou jíme, je vlastně poupě rostliny a existuje plno druhů. Artyčok je zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, draslíku a je známý pro své afrodiziakální účinky. Má nízký obsah sodíku a neobsahuje žádný tuk. Jeden artyčok obsahuje pouze 25 kalorií.

Využití

Konzumují se syrové, vařené nebo dušené, grilované, smažené či nakládané. Artyčoky je možné naplnit všemožnými náplněmi. Dají se také zapékat na různé způsoby, přidávat do omelet nebo třeba k těstovinám. Artyčoky jsou i výbornou přílohou ke steakům. S nakládanými artyčoky se nejčastěji můžeme setkat u předkrmů, na různých malých chuťovkách nebo na pizze.