RISOTTO

Nehledejme v italském rizotu to české. To je také dobré a je jiné. Italské rizoto je krémové a vyžaduje ty nejleší suroviny a pečlivou přípravu.

Jak na to?

  • Základní surovina

    Existují skvělé rýže na přípravu italského rizotta. Můžeme použít levněší Arborio nebo dražší Carnarolli. Nejlepší a také nejdražší volbou je rýže RISO VIALONE NANO, která se pěstuje v oblasti Verony a je absolutní jedničkou pro výrobu typických krémových rizot.

  • Doplňující suroviny

    Dále potřebujeme dobrý vývar ze zeleniny a masa, který se nám vaří celou noc. Nakonec se neobejdeme bez polosuchého bílého vína (vyvarujeme se těch nejlevnějších, protože i na vaření jsou nepoužitelná), čerstvě nastrouhaného parmezánu a mořské soli.

  • Příprava

    Ze začátku přípravy se rýže opraží na pánvi, aby se tzv. zatáhla a poté se podlévá bílým vínem Pinot Grigio, které se postupně během přípravy vyvařuje. Rizoto podléváme buď masovým, nebo zeleninovým vývarem a přidáváme jednotlivé ingredience určené pro dokončení daného pokrmu.

    Za zmíňku stojí, že u šafránového rizota je použit výhradně jen pravý šafrán. Nepoužíváme ani šafránový prach, který by byl sice v pořádku, ale nedosahuje kvality snítek.