PIZZA A CHLÉB

Na správnou pizzu patří správné suroviny. Nejde o množství, ale o kvalitu. Žádná hladká mouka, žádný Eidam nebo Niva, žádný kečup. Dobrá pizza je věda a lahůdka, pokud se připraví s poctivostí a péčí.

Pečení v cihlové peci na bukovém dřevu je náročné pro udržení správné teploty. Náročná je i příprava a čištění. Není však lepšího výsledku než od opravdového ohně. Plyn nebo elektrika je levnější a jednodušší, ale to my Carlu neděláme.

Základní ingredience a postupy

  • Mouka Farina tipo "00"

    Na pizzu nepatří bežná levná hladká mouka. Italská mouka Firina tipo 00 je základem každé správné "placky".

  • Pomodoro Pelati

    Snad už je dávno pryč doba, kdy pizzerie natíraly na pizzu kečup či jiný protlak, ať už to pojmenovaly jako sugo či jinak. Dobré rajčata jsou základním podkladem pro další suroviny. To neznamená, že by se to mělo ošidit. Existuje spousta odrůd rajčat, ale Pelati (šišatá malá rajčátka) jsou snad nejlepší. Oloupeme je, maličko okořeníme a lehce mixneme.

  • Mozzarella Fior di Latte

    Na pizzu nepatří žádný z často užívaných sýrů jako je eidam, hermelín či niva. Podkladem je Mozzarella. jenže není každá stejná. Existuje tzv. pizza mozzarella ve velkých blocích a ta se pak může nastrouhat. Je to levné řešení a není špatné. Špičkou pro podklad je však kuličková či bochníčková Mozzarella Fior di Latte z kravského mléka, kterou vám u nás v Carlu podáváme. Nabízíme i pizzu di Bufala, kde je použita Mozzarella z buvolího mléka.

  • Šunkové - Šunka od kosti, Prosciutto

    Na šunkové pizzy u nás používáme jen poctivé šunky z masa. Základní příčka je šunka od kosti nejvyšší kvality (Prosciutto di Praga). Dále pak parmskoá šunka (Prosciutto di Parma), sušenoá vepřová šunka (Prosciutto Crudo). Naší specialitou je domácí pršut (Prosciutto della Casa) vlastní výroby. Na žádné z našich pizz nenajdete vylisovaný blok z čehosi.

  • Sýrové - pouze italské sýry

    Tak například pizza quatro formaggi obsahuje smetanu, mozzarellu Fior di Latte, gorgonzolu, taleggio a mascarpone. Nic jiného tam nemá moc co dělat. A tak je to u nás se sýry. Pokud používáme parmezán, tak jedině čerstvě nastrouhaný z výseče. Výseč vyřezáváme z celého kola, které nám vozí dodavatel z Itálie. Žádný strouhaný odpad ze směsky tvrdých sýrů.

  • Salámové - pouze italské salámy

    Nehledejte u nás jinde často používané salámi jako vysočina, paprikáš, plátky klobás. My používáme výhradně prvotřídní salámy jako je mortadella, pancetta, schiaccata, ventricina, a další.